Sukuk dan wakaf bagi majukan Kampong Bharu - Omar, Ismail; Mohsen, Masfaliza (nil, 2020)
Sejak berkurun lamanya, filantrofi telah memainkan peranan penting dalam menyumbang kepada meningkatkan kebajikan seluruh manusia di muka bumi ini. Dalam konteks ini, wakaf merupakan penyelamat yang mampu menyediakan pelbagai kemudahan untuk rakyat yang memerlukan. Wakaf dapat menjadi sebagai benteng yang kukuh menyelamatkan umat daripada hakisan sosial dan juga ekonomi. Apabila dana wakaf dikumpul dan digunakan dengan sebaik-baiknya, berbagai bentuk pembangunan ekonomi boleh dilakukan dengan menggunakan pendanaan melalui wakaf.