Tinjauan ke atas hubungan di antara motivasi dengan transformasi budaya kehidupan dalam kalangan pelajar baharu di institut pengajian tinggi (IPT) - Abdul Rahman, Khairul Anuar; Arshad, Muhammad Syarif; Rahim, Mohd Bekri; Yunus, Faizal Amin Nur; Hashim, Suhaizal; Razali, Nizamuddin (2020)
Pelajar-pelajar peringkat universiti khususnya pelajar tahun pertama yang baru menyambung pengajian di universiti cenderung untuk mempunyai masalah dalam menjalani kehidupan baharu mereka. Hal ini mempunyai perkaitan dengan tahap motivasi pelajar yang berkait dengan perubahan dalam gaya kehidupan seharian mereka.