Perbandingan kesedaran pelajar terhadap amalan keselamatan di UTHM Dan KKTM - Mokhairi, Muhammad Nurfirdaus; Lai, Chee Sern; Lee, Lee Ming Foong; .Ab Halim, Fazlinda (2020)
Kebanyakan kes kemalangan yang terjadi di Insitusi Pengajian Tinggi berlaku di makmal atau bengkel. Sehubungan itu, keselamatan merupakan satu aspek yang amat penting dalam bengkel yang melibatkan kerja kemahiran dan fizikal. Sebagai contoh, bengkel Teknologi Kimpalan merupakan bengkel yang berisiko tinggi sekiranya pelajar tidak memberi perhatian sepenuhnya terhadap aspek keselamatan semasa proses pembelajaran. Salah satu faktor yang menyebabkan kemalangan berlaku adalah kesedaran pelajar terhadap amalan keselamatan yang rendah.