Faktor-faktor yang mempengaruhi penggunaan e-wallet di Batu Pahat - Hamja, Safinah Amir; Shamsuddin, Alina (2024)
E-wallet ialah dompet digital yang membolehkan pengguna membuat pembelian dalam talian hanya dengan menggunakan peranti mudah alih. Ini membolehkan pengguna membuat pelbagai transaksi secara atas talian di mana-mana dan bila-bila masa selagi mana mereka mempunyai akses masuk dalam akaun e-wallet mereka. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi penggunaan E-wallet dalam kalangan masyarakat di Batu Pahat. Kajian ini juga bertujuan untuk mengenal pasti hubungan antara kebergunaan, kemudahgunaan, kebolehpercayaan dan penggunaan E-wallet dan tahap penggunaan E-wallet dalam kalangan masyarakat di Batu Pahat. Kaedah kuantitatif digunakan dalam kajian ini dengan mengedarkan borang soal selidik. Borang soal selidik akan diedarkan kepada 382 responden di Batu Pahat berdasarkan saiz sampel yang telah dikenalpasti. Seterusnya, data-data yang telah diperoleh akan dianalisis secara kuantitatif dengan menggunakan perisian SPSS. Dalam hasil dapatan kajian ini, penyelidik mendapati tahap pengaruh penggunaan E-wallet adalah tinggi dalam kalangan masyarakat di Batu Pahat. Selain itu, penyelidik juga mendapati bahawa faktor-faktor yang mendorong penggunaan E-wallet dalam kalangan masyarakat ialah kebergunaan, kemudahgunaan, dan juga kebolehpercayaan. Dalam dapatan kajian ini, penyelidik juga mendapati bahawa faktor kebergunaan, kemudahgunaa dan kebolehpercayaan mempunyai hubungan yang positif dan signifikan terdapat penggunaan E-wallet dalam kalangan masyarakat di Batu Pahat. Kajian ini juga akan membantu beberapa pihak tertentu seperi pihak syarikat penyedia E-wallet dan pihak kerajaan untuk lebih memahami tahap penggunaan E-wallet dalam kalangan masyarakat