Kursus tiktok for business dalam meningkatkan pendapatan Komuniti Daerah Rompin - Mohd Anuar, Muhammad Huzaifah; Mohd Nawi, Mohd Zulfakar; Mohd Hatta@Azman, Ali Jalal (2024)
Kursus TikTok for Business adalah kursus pemasaran dan penjualan produk di dalam aplikasi TikTok untuk membantu peniaga mengembangkan pasaran produknya yang lebih luas kepada pengguna aktif di aplikasi TikTok Malaysia. Tren semasa, rata-rata pengguna aplikasi TikTok membeli barangan yang kecil sehingga barangan yang besar melalui atas talian. Dasar Revolusi Perindustrian Keempat (4IR), kerajaan Malaysia menekankan kemudahan pemasaran digital iaitu membantu peniaga dalam memahami dan memanfaatkan kemudahan pemasaran digital termasuk perniagaan di dalam media sosial dan platform periklanan dalam talian bagi tujuan mempromosikan produk, perkhidmatan dan penjualan produk mereka. Justeru itu, demi menyahut hasrat dan saranan kerajaan berkaitan aktiviti pemasaran digital, maka Kolej Komuniti Rompin telah berjaya melaksanakan beberapa siri kursus TikTok for Business melalui peruntukan Akaun Amanah TVET@MASJID, Program 4IRPSH, TVET@Felda dan Karnival PSH Komuniti Madani Peringkat Kebangsaan. Impak daripada kursus tersebut, peserta yang hadir dapat meningkatkan pengetahuan dan pemahaman terhadap penggunaan TikTok shop serta dapat mengatur strategi pemasaran yang lebih tepat mengikut permintaan semasa sekaligus meningkatkan pendapatan komuniti Daerah Rompin