Alat pemisah telur boleh laras - Mustapha, Izzat Ziyad Zamakhshary; Hamdan, Hazrul; Hilmi, Harith Salihin; Sidek, Noor Azizah; Nawawi, Azli (2024)
Kajian ini bertujuan untuk merancang alat pemisah kuning telur secara manual yang efisien dalam pemisahan telur kuning dan putih. Pada masa kini, proses pemecahan telur secara tradisional menggunakan tangan memerlukan kejituan dan masa yang lama. Oleh itu, kaedah yang lebih efisien dan kompak diperlukan. Kajian ini juga bertujuan untuk mengurangkan masa yang diperlukan dalam memecahkan telur dan memisahkan telur kuning dan putih, serta menjimatkan masa dalam pemisahan telur yang berskala besar. Hasil kajian ini diharapkan dapat membantu usahawan kecil dalam industri bakeri dan pastry serta meningkatkan produktiviti dalam proses pemisahan telur kuning dan putih