Alat pengumpul buah manggis - Ahmad Riza, Abdul Rasyid; Darwis, Ahmad Adzahar; Mohd Usri, Adam Irfan; Tuan Ibrahim, Tuan Mohd Hafeez; Ismail, Suhairi; Janon, Mohd Najib; Kadis, Ghazali (2023)
Malaysia merupakan antara pengesport buah-buah terbesar di dalam pasaran dunia. Buah Manggis atau nama saintifiknya Garcinia Mangostana mendapat permintaan yang tinggi dari negara-negara luar seperti negara-negara eropah dan China. Pokok manggis di Malaysia mampu mencapai tinggi sekitar 5 m, dan pokok yang telah mencapai usia matang iaitu 6 hingga 12 tahun mampu menghasilkan buah sebanyak 100 hingga 3000 biji per pokok. Masalah utama yang dihadapi oleh pengusaha kebun manggis khasnya ialah proses pemetikan dan pengumpulan buah manggis yang masih tidak produktif. Terdapat pelbagai cara dan alat yang telah diteliti berkenaan dengan proses pemetikan dan pengumpulan manggis ini. Setiap alat yang digunapakai oleh para petani dan pengusaha kecil dan sederhana memiliki beberapa masalah utama iaitu, tidak dapat memetik buah manggis yang banyak dalam satu masa, memiliki mobiliti yang rendah, memerlukan tenaga buruh yang tinggi, menyebabkan kadar produktviti rendah, dan memerlukan kos yang tinggi terutamanya kos upah buruh. Alat pengumpul buah manggis telah dihasilkan untuk mengatasi masalah tersebut. Produk ini dapat memetik buah manggis yang banyak dalam satu masa disamping menggunakan tenaga yang sedikit. Selain itu juga, Produk ini tidak memberi kesan yang negatif kepada alam sekitar. Produk ini juga sesuai digunakan oleh pelbagai peringkat umur daripada anak kecil sehingga dewasa. Akhir sekali, produk ini terbukti 33% lebih jimat tenaga dan masa berbanding cara dan produk yang lai