PENINGKATAN PATRIOTISME DI KALANGAN BELIA/PELAJAR IPTA: KAJIAN KES KUTKM - Ab Ghani, Mohd Ruddin; Md Saad, Mohd Shamsuri; Hashim, Rahman; Ismail, Albert Feisal; Abu Bakar, Affindi (2003)
Semangat patriotisme sebenarnya adalah sesuatu yang subjektif kerana ia begitu mudah diucapkan oleh bibir tetapi sukar dilaksanakan di dalam hati. Walupun patriotisme itu sendiri sering menjadi topik perbincangan pada Ogos setiap tahun, sehingga ini kesannya masih berkisar kepada perbincangan demi perbincangan. Tiada kayu pengukur atau mekanisme yang boleh digunakan untuk mengukur tahap peningkatan patriotisme itu setiap tahun. Kegiatan-kegiatan yang bertujuan menyemarakkan patriotisme turut dijalankan menjelangnya bulan tersebut. Apakah soal patriotisme hanya relevan kepada bulan tersebut kerana tarikh kemerdekaan negara jatuh dalam bulan Ogos? Atau adakah soal patriotisme itu satu 'gimik' kerajaan sehingga cuma boleh diraikan pada bulan itu saja? Oleh itu, kertas kerja ini cuba membincangkan hubungan semangat patriotisme dengan survival dan masa depan negara seta kepentingan rakyat negara ini. Untuk meningkatkan patriotisme di kalangan pelajar KUTKM usaha-usaha dan progam yang telah dijalankann, sedang dilakukan dan progam yang dalam perancangan, dilaksanakan sebagai kajian kes.