Pembangunan Sosio-Ekonomi Malaysia: Peranan Pemimpin Tempatan - Hanipah, Hussin; Rohana , Omar; Zawiah , Mat; Rabiatul Adawiah , Ab.Aziz (UTeM 2007, 2007)

(untitled)
Malaysia merupakan salah sebuah negara di Asia Tenggara yang sedang pesat membangun dan berhasrat untuk menjadi negara maju yang seimbang dan lestari agar kesejahteraan sosial dapat dicapai kerana setiap aktiviti pembangunan yang dilaksanakan akan memberi impak terhadap masyarakat. Secara umumnya terdapat banyak pengertian kesejahteraan sosial, terdapat dua pengertian kesejahteraan sosial menurut Edi Suharto di dalam kertas kerjanya yang bertajuk Pengembangan Sebagai Pilar Pembangunan Kesejahteraan Sosial iaitu: