Tan Sri Datuk Wira Ahmad Nordin Mohd Amin Tokoh Pembangunan Sosio Ekonomi - Hanipah, Hussin (UTeM 2010, 2010)

(untitled)
Mencari definisi pemimpin dalam kehidupan bermasyarakat, berbangsa dan bernegara tidak boleh tidak akan membawa kita menyusuri hasil-hasil penulisan beberapa karyawan berjasa dan tokoh dalam bidang persuratan Melayu di daerah Timur dunia ini. Tenas Effendy dalam bukunya Pemimpin dalam Ungkapan Melayu, (2000:1) menyatakan pemimpin itu lazimnya dalam masyarakat timur adalah orang yang dituakan. Orang yang dituakan adalah tokoh yang dipilih dan diangkat oleh (puak, kaum, suku, atau bangsanya) untuk memegang teraju pemerintahan, atau menjadi pucuk atau induk dalam kehidupan.