Membezakan Tanggapan Kelantangan Bunyi dengan Menggunakan Nada Sinus Berulangan - Mohamed Aminuddin, Mai Mariam; Mustaffa, Izadora; Md Dom, Hairulisam (2013)
Semasa proses tetapan peranti bantuan pendengaran, tahap paling kuat tetapi selesa (PKS) adalah tahap kelantangan bunyi yang paling sukar ditentukan dengan tepat melalui kaedah yang sedia ada iaitu secara lisan atau pun tingkah laku. Ini adalah kerana pengguna peranti bantuan pendengaran ini harus menilaikan sendiri tahap kelantangan bunyi yang diberikan. Oleh kerana tahap ini adalah tahap yang bersempadan dengan tahap yang sangat kuat tetapi tidak selesa (SKTS), ianya amat mengelirukan pengguna. Tahap SKTS tidak diambil kira untuk penentuan skala kelantangan bunyi kerana untuk jangka masa yang lama, tahap ini akan merosakkan pendengaran pengguna. Proses tetapan akan lebih mencabar jika pengguna tidak pernah ada pengalaman mendengar seperti kanak-kanak. Oleh yang demikian, untuk satu kaedah pengukuran skala kelantangan bunyi yang objektif, kesan penurunan puncak gelombang N100 terhadap tahap tanggapan kelantangan bunyi dikaji bagi membezakan antara tahap PKS dan SKTS di dalam kajian ini. Hasilnya, peratusan penurunan puncak N100 dilihat menurun dengan peningkatan kelantangan bunyi. Daripada hasil keputusan, didapati bahawa bagi tahap SKTS, peratusan penurunan puncak N100 tidak melebihi 1.95% oleh 3 daripada 7 subjek. Manakala PKS menunjukkan peratusan penurunan puncak N100 yang lebih tinggi daripada SKTS dan lebih rendah daripada tahap SEDERHANA. Kesimpulannya, tanggapan kelantangan bunyi boleh diukur melalui peratusan penurunan puncak N100 dan kaedah ini boleh digunakan untuk tetapan peranti bantuan pendengaran secara objektif.