Reka bentuk pengajaran menggunakan pendekatan gamifikasi - Ahmad, Ibrahim; Kamarudin, Shafinah (Penerbit UTeM Press, 2025)
Kandungan buku ini bersifat pengetahuan umum dan asas kepada pembaca untuk memahami pendekatan gamifikasi dan bagaimana proses untuk mereka bentuk sebuah kandungan pengajaran dengan menggunakan pendekatan tersebut. Model reka bentuk pengajaran (instructional design) yang digunakan sebagai panduan adalah model ADDIE. Penggunaan model ini lebih mudah difahami kerana ianya menggunakan fasa-fasa dari kata akronim dari analsis (Analyze), mereka bentuk (Design), pembangunan (Development), pelaksanaan (Implementation) dan penilaian (Evaluation). Setiap fasa dijelaskan secara terperinci mengenai apa yang boleh dipilih dan dipraktikkan agar pendekatan gamifikasi yang digunakan dapat memberikan kesan terhadap proses pengajaran dan pembelajaran. Diharapkan buku ini dapat memberikan pengetahuan asas dalam memahami bagaimana pendekatan gamifikasi dalam digunakan dalam pengajaran guru atau pensyarah.