Perspektif mahasiswa Universiti Teknikal di Malaysia terhadap kecerdasan buatan (Ai) sebagai pemudah cara menyiapkan tugasan berbahasa Melayu - Daud, Muhammad Zaid; Ismail, Erwan; Mohamed, Shahrulanuar; Ali, Nur Farain; Mohd Azli, Muhammad Syazmi; Omar, Mohamad Khairul Al-Rais; Muhammad Jilli Asyraf, Muhammad Irham Asyraf; Mahmod, Nurul Mawaddah; Wan Shaiful Anuar, Wan Amirul Izharudin; Mohamed Sultan, Al Amin (Penerbit UTM Press, 2024)
Pandangan mahasiswa terhadap kecerdasan buatan (AI) seperti ChatGPT mungkin berbeza-beza. Beberapa mahasiswa mungkin melihatnya sebagai alat yang amat berguna untuk memudahkan mereka menyiapkan tugasan dalam bahasa Melayu, sementara yang lain mungkin mengambil pendekatan yang lebih skeptikal atau berhati-hati terhadap penggunaan teknologi ini. Oleh itu, objektif kajian ini adalah (i) untuk mengenal pasti pandangan mahasiswa Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) terhadap ChatGPT sebagai alat untuk memudahkan tugasan dalam bahasa Melayu, (ii) menganalisis impak penggunaan ChatGPT terhadap mahasiswa UTeM dalam memudahkan tugasan berbahasa Melayu, dan (iii) merumuskan cadangan/langkah bagi mahasiswa UTeM dalam menggunakan ChatGPT sebagai alat untuk memudahkan tugasan berbahasa Melayu. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif dengan reka bentuk tinjauan silang dan borang soal selidik yang menggunakan skala Likert dari 1 hingga 5, serta pilihan jawapan 'ya' atau 'tidak'. Populasi dan sampel terdiri daripada mahasiswa -dengan responden dipilih secara rawak, melibatkan jumlah keseluruhan 330 pelajar. Data dikumpulkan secara atas talian melalui platform Google Forms dan dianalisis menggunakan statistik deskriptif. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa 93.9% pelajar bersetuju bahawa ChatGPT membantu dalam penyiapan tugasan, 54.5% bersetuju bahawa ChatGPT sesuai untuk semua jenis tugasan, 72.7% responden bersetuju bahawa ChatGPT membantu dalam menyemak ejaan dan tatabahasa, dan 75.8% responden bersetuju bahawa ChatGPT memberikan idea yang menarik. Mengenai objektif kedua, 42.4% mahasiswa sangat bersetuju bahawa ChatGPT mempercepatkan penyelidikan dan penulisan tugasan, 30.3% sangat bersetuju bahawa ChatGPT membantu dalam membangunkan kemahiran menulis dan berfikir kritis, 30.3% sangat bersetuju bahawa ChatGPT memberikan jawapan yang tepat dan relevan, dan 39.4% sangat bersetuju bahawa ChatGPT adalah sumber rujukan yang baik dalam menyiapkan tugasan. Selain itu, 45.5% mahasiswa sangat bersetuju bahawa ChatGPT adalah alat yang berguna untuk menyiapkan tugasan berbahasa Melayu. Secara kesimpulannya, kajian ini menyediakan cadangan dan langkah untuk mahasiswa UTeM dalam menggunakan ChatGPT sebagai alat untuk memudahkan penyiapan tugasan berbahasa Melayu. Beberapa alternatif AI yang boleh digunakan sebagai pengganti ChatGPT, seperti Bing AI (48.5%), Perplexity AI (9.1%), Bard AI (33.33%) dan Copy AI (9.1%), turut dibincangkan. Walaupun penggunaan ChatGPT dapat meningkatkan kemahiran menulis dalam tugasan berbahasa Melayu, pemantauan terhadap penggunaannya adalah penting untuk mengekalkan integriti dalam penyiapan tugasan. Oleh itu, pensyarah seharusnya menyediakan garis panduan penting bagi penggunaan ChatGPT dan melaksanakan pengesan plagiarisme untuk mencegah penyalahgunaannya dalam penulisan tugasan berbahasa Melayu. Dengan itu, mahasiswa UTeM dapat menggunakan ChatGPT secara efisien untuk menyiapkan tugasan mereka.