Kesihatan Dan Gaya Hidup Sihat - Mohd. Pilus, Asiah (2005)
Di negara seperti Malaysia yang menghadapi perkembangan ekonomi yang pesat, taraf kesihatan dan amalan aktiviti harian masyarakat perlu diberi penekanan. Kemajuan dan kenikmatan penggunaan teknologi moden bagi melaksanakan aktiviti harian memberi kesan pergerakan fizikal yang semakin kurang aktif. Program Malaysia Cergas dan Kempen Cara Hid up Sihat dilaksanakan oleh Kementerian Kesihatan dengan kerjasama Kementerian Belia dan Sukan, adalah antara program yang diadakan bertujuan memupuk kesedaran di kalangan masyarakat untuk melakukan aktiviti fizikal, senaman dan bersukan sebagai rutin individu untuk mengekalkan kesihatan yang baik.