Semangat Patriotisme generasi muda melalaui program latihan khidmat negara (PLKN) - Mahadi, Abu Hassan (2005)
/su tentang patriotisme adalah amat penting di dalam kepekaan seluruh masyarakat menghayati nilai-nilai mumi da/am membentuk keperibadian yang unggu/. Tajuk yang dipilih ini akan membincangkan kepentingan Program Latihan Khidmat Negara ke arah semangat jatidiri yang cintakan tanahair. Sa/ah satu objektif PLKN ialah untuk melahirkan generasi muda yang cergas, cerdas serta penuh keyakinan diri dan membentuk perwatakan positif menerusi penerapan nilai-nilai mumi, penghargaan kendiri, personaliti, kepimpinan. Semangat inilah yang perlu ada pada semua peringkat generasi di dalam mempertahankan kedaulatan negara, maruah, martabat, kemerdekaan dan bangsa Malaysia.Pembinaan generasi muda yang bertamadun dan berperibadi mulia memang tidak dapat dinafikan perlu bermula daripada memahami tentang sejarah bangsa dan tanah aimya. lni bermakna bahawa kemajuan sesuatu masyarakat, bangsa dan negara adalah sangat perlu untuk memahami dengan mendalam akan sejarah perkembangan negaranya dalam berbagai-bagai aspek sama ada politik, ekonomi atau pun sosial.