Surface Roughness Optimization in Drilling Process Using Response Surface Method (RSM) - Md Ali, Mohd Amran; Salmah, Siti; Abdul Aziz, Mohd Sanusi; Mohd Yuhazri, Yaakob; Noraiham, Mohamad; Mohd Abid, Mohd Asyadi Azam; Zulkeflee, Abdullah; mohamad , effendi (Penerbit Universiti Teknologi Malaysia, 2014)
Kertas kerja ini mengkaji kesan parameter penggerudian terhadap kekasaran permukaan dan keadaan permukaan dengan menggunakan kaedah tindak balas permukaan (KTP). Model matematik untuk menghubungkaitkan interaksi parameter penggerudian seperti kelajuan gelendong, kadar suapan dan gerudi kepada kekasaran permukaan telah dihasilkan. KTP digunakan kerana ia adalah satu teknik yang paling praktikal dan berkesan untuk membangunkan satu model matematik. Di samping itu, kaedah ini juga boleh mengurangkan percubaan dan kesilapan dalam eksperimen. Oleh kerana tiga faktor iaitu; kelajuan gelendong, kadar suapan dan gerudi diameter, dengan menggunakan KTP jumlah eksperimen melibatkan 20 pemerhatian eksperimen. Dari keputusan eksperimen, didapati bahawa kekasaran permukaan minimum pada lubang adalah 1.06 μm dari gabungan kelajuan 2000 rpm gelendong, kadar suapan 78 mm/min dan 2.5 mm garispusat gerudi. Manakala permukaan kekasaran maksimum 2.59 μm adalah gabungan kelajuan 250 rpm gelendong, kadar suapan 153 mm/min dan 3.5 mm garispusat gerudi. Satu persamaan matematik telah dibangunkan dengan peratusan ralat 0% hingga 29%. Oleh itu, dari hasil yang kita faham bahawa untuk mencari permukaan licin dalam proses penggerudian, ia memerlukan gelendong kelajuan yang lebih tinggi dengan kadar suapan yang lebih rendah dan garis pusat yang lebih kecil.