Belajar pengaturcaraan melalui dBase IV - Goh, Ong Sing; Abdullah, M.T.; Jaafar, A. (Pustaka Aman Press, 1995)
dBase atau dBASE) merupakan salah satu pengaturcaraan sistem pengkalan data pertama yang berjaya dihasilkan untuk mikro-komputer. Sistem dBase termasuk engin pangkalan data, sistem pencarian, engin borang dan bahasa pengaturcaraan. dBase menggunakan format .dbf dan sangat popular digunakan dalam aplikasi untuk menyimpan data-data yang berstruktur.