Bahasa tulisan pelajar pekak: analisis struktur sintaksis ayat berdasarkan teori tatabahasa transformasi generatif - Goh, Ong Sing; Teh, K.H. (Dewan Bahasa dan Pustaka, Kementerian Pendidikan Malaysia, 1993)
Tujuan utama kajian ini ialah menganalisis struktur sintaksis ayat tulisan pelajar pekak berdasarkan teori tatabahase transformasi generatif. Didapati pelajar pekak mempelajari bahasa melalui kaedah manual-visual. Oleh sebab itu, kajian ini mengadaikan bahawa strucktur ayat tulisan pelajar pekak mengandungi ciri-ciri tersendiri yang berkait rapat dengan sistem bahasa orang pekak.