Pendekatan Pengurusan Islam Di Kalangan Wanita Dalam Pengurusan Kini - Shahrulanuar, Mohamed; Norain, Ismail; Sazelin, Arif (2005)
Artikel ringkas ini akan cuba melihat bagaimanakah pendekatan pengurusan Islam dapat digunakan oleh wanita di dalam aspek pengurusan masa kini. Pada awal perbincangan, penulis membawakan definisi pengurusan secara ringkas dan diikuti oleh beberapa pendekatan pengurusan Islam yang dapat diterapkan dalam pengurusan masa kini. Di antara pendekatan yang boleh dilaksanakan ialah dengan melahirkan pengurus yang beradab, penyesuaian organisasi dengan hakikat insan dan amal di samping melihat mengurus sesuatu organisasi sebagai alat untuk mencapai tujuan hidup. Selain itu juga, kepentingan penerapan nilai-nilai positif seperti keadilan, kebebasan, persamaan hak dan perinsip syura juga penting bagi menentukan kejayaan pengurusan Islam. sebelum penutup, penulis membawakan secara ringkas strategi yang harus didepani oleh pengurus wanita khususnya dalam merencanakan pendekatan pengurusan Islam dalam pengurusan masa kini.