Pengaruh Status Sosio Ekonomi (SES) dan personaliti terhadap pencapaian akademik pelajar : Kajian kes terhadap pelajar-pelajar UTeM - Bokhari, Mohamad; Saadan, Rosli; Syed Najmuddin , Syed Hassan; Rajikon, Muhd. Akmal; Nor Fazilah, Abdul Hamid (2010)
Kajian ini ingin melihat pengaruh atau hubungan latar belakang keluarga (SES) dan personaliti dengan pencapaian akademik pelajar di lima buah fakulti yang terdapat di Umiversiti Teknikal Malaysia Melaka )UTeM)iaitu Fakulti Kejuruteraan Elektrik (FKE), Fakulti Elektrik dan Kejuruteraan Komputer (FKEKK, Fakulti Kejuruteraan Mekanikal (FKM) Fakulti Kejuruteraan Pembuatan (FKP) dan Fakulti Kejuruteraan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (FTMK). Responden kajian terdiri daripada 291 orang pelajar (n=291) iaitu lelaki seramai 163 orang dan perempuan seramai 128 orang. Analisis Skor Min, ANOVA Sehala dan Ujian Least Significant Difference (LSD) untuk melihat perbezaan serta membuat perbandingan trait0trait personaliti dari segi tahap pencapaian akademik (CGPA).