Prinsip Kepimpinan Menurut Perspektif Islam - Ibrahim, Ismail; Kamaruddin, Mohd Fauzi; Syed Hassan, Syed Najmuddin; Mohamad Sharif, Sabri; Yunos, Nasruddin (2009)
Kemahiran kepimpinan merupakan satu elemen kemahiran insaniah yang penting. Para graduan yang lahir dari menara gading adalah merupakan aset dan harta negara yang amat bernilai tinggi dan mereka bakal mewarisi tampok pemerintahan negara pada satu masa nanti.Kertas kerja ini bertujuan membuat kajian terhadap prinsip-prinsip kepimpinan yang digariskan oleh Islam dalam melahirkan manusia yang hebatdari sudut kepimpinan. Bagi memenuhi dan mencapai matlamat ini, kajian akan dibuat berasaskan tinjauan literatur dan rujukan kepada dalil-dalil yang terdapat dalam al-Quran dan as-Sunnah serta pendapat para ilmuwan Islam yang muktabar khususnya yang berkaitan dengan prinsip-prinsip kepimpinan Islam. Pada akhir kajian ini, diharapkan dapat dirumuskan prinsip kepimpinan berdasarkan pendangan ajaran Islam yang sebenar.