Baru Bersurat Terengganu: Perluasan Model Segitiga Dalam Kajian Digital Paleografi Digital - Omar, Khairuddin; Azmi, Mohd Sanusi; Nasrudin, Mohammad Faidzul; Che Wan Ahmad, Che Wan Shamsul Bahri; Abdullah, Azizi (Percetakan Yayasan Islam Terengganu Sdn Bhd, 2013)
Kajian paleografi digital ke atas Batu Bersurat Piagam Terengganu telah dimulai pada 2011. Kajian ini bertujuan menentukan jenis khat Arab yang terdapat pada manuskrip-manuskrip melayu lama dan juga pada batu-batu bersurat. Jenis-jeni khat yang dikaji ini merupakan maklumat yang berguna kepada kajian paleografi. Kajian paleografi digital yang sedang dijalankan ini, bermula dengan fasa pembangunan kerangka. Dari fasa ini, kajian secara terperinci di dalam domain komputer sains dilakukan dari pengumpulan data berbentuk digital, prapemprosesan, pengekstrakan fitur, permodelan fitur dengan kaedah cadangan dan kepada fasa uji kaji bagi menentukan hasil paleografi. Kajian yang dilakukan pada fasa ini ialah menggunakan set data piawai di dalam menentukan kesahihan algoritma. Seterusnya proses pengelasan dilaksanakan menggunakan mesin pembelajaran pengawasan atau tanpa pengawasan. Uji kaji-uji kaji secara komprehensif menggunakan algoritma yang dicadangkan ke atas set data piawai Hoda telah berjaya mencapai ketepatan secara purata sehingga 92%. Kemudian, pembangunan set data khat Arab telah dilakukan. Set data khat Arab ini adalah sebahagian sumbangan dari kajian ini. Setelah uji kaji ke atas set data khat Arab, 30 imej huruf dari Batu Bersurat Piagam Terengganu diuji dengan algoritma yang dicadangkan. Keputusan uji kaji diperincikan di dalam kertas kerja ini.