TAHAP PENGUASAAN BAHASA INGGERIS DI KALANGAN STAF AKADEMIK DI SEBUAH UNIVERSITI TEKNIKAL - Abdul Majid, Izaidin; Kamarudin, Mohd Fauzi; Sidek, Muliati (2008)
Kepentingan penguasaan bahasa Inggeris yang baik di kalangan staf akademik sesebuah universiti adalah amat perlu memandangkan mereka akan terlibat dengan aktiviti-aktiviti pengajaran dan penyelidikan yang pastinya memerlukan seseorang itu mempunyai tahap penguasaan bahasa Inggeris yang baik. Tanpa keupayaan sedemikian, sudah pasti usaha untuk memartabatkan sesebuah universiti itu menjadi sebagai sebuah universiti yang disegani di peringkat lokal dan global akan tergendala. Kajian ini adalah berkenaan tahap penguasaan bahasa Inggeris dikalangan tenaga pengajar di sebuah universiti teknikal di Malaysia. Tahap penguasaan bahasa inggeris para akademik dinilai menggunakan satu ujian yang khas direka oleh para penyelidik. Kertas kerja ini akan membincangkan hasil dapatan daripada kajian daripada ujian tahap penguasaan bahasa Inggeris yang dijalankan.