Penggunaan alat bantu simulasi dalam pembelajaran rangkaian kawasan setempat maya (VLAN) - Bahaman, Nazrulazhar; Hamid , Erman; Othman, Mohd Fairuz Iskandar; Hassan, Elia Erwani (2008)
Kertas kerja ini menerangkan kaedah pembelajaran Rangkaian Kawasan Setempat Maya (VLAN) kepada pelajar sarjana muda di Universiti Teknikal Malaysia Melaka. Di sini, penerangan mengenai rangkaian ini didalam bidang teknologi maklumat dilaksanakan melalui sokongan alat bantu simulasi rangkaian untuk memantapkan tahap pemahaman para pelajar. Pelbagai kelebihan terdapat pada alat bantu simulasi yang berperanan dalam memudahkan pemahaman tentang rangkaian ini merangkumi proses pemilihan, pengurusan dan pengkonfigurasian perkakasan dan rangkaian. Kaedah pembelajaran turut menjadi lebih mudah serta menarik melalui pendekatan opsyen samada Grafic Computer Interface (GUI) atau Command Line Interface (CLI). Penggunaan alat bantu simulasi oleh para pelajar secara langsung mempertingkatkan penguasaan kemahiran merekacipta dan membangunkan rangkaian. Jesteru itu, perlaksanaan pembelajaran berasaskan alat bantu seperti simulasi ini semakin mendapat galakan khususnya di dalam sektor pendidikan secara teknikal. Ini adalah berikutan pendekatan tersebut bersesuaian dengan kemudahan teknologi terkini. Secara kesimpulannya, pembangunan alat bantu pengajaran bersifat simulasi merupakan satu alternatif kepada kaedah pembelajaran konvensional dimana ianya lebih merangsang minda dan kreativiti seseorang pelajar khususnya bagi pembelajaran VLAN. Penggunaan elemen ini secara tidak langsung menghasilkan pembelajaran yang lebih anjal, berstruktur, menarik dan juga mudah difahami.