Peningkatan Produktiviti Syarikat Pembuatan Melalui Penambahbaikan Fleksibiliti dan Kecekapan Masa : Satu Kajian Simulasi - Ab Rahman, Mohd Nizam; Wan Mahmood, Wan Hasrulnizzam; Md Deros, Baba (Universiti Teknologi Malaysia, 2013)
Kertas kerja ini merupakan satu laporan kajian simulasi yang dijalankan untuk meningkatkan produktiviti menerusi penambahbaikan prestasi fleksibiliti dan kecekapan masa di syarikat pembuatan. Sebuah syarikat pembuatan aero komposit dipilih sebagai syarikat kajian kes. Daripada dua analisis simulasi yang menggunakan perisian ARENA, prestasi fleksibiliti dan kecekapan masa didapati berpotensi untuk meningkatkan produktiviti serta mengurangkan kos. Ia juga membuktikan kecekapan pengurusan sumber secara fleksibel termasuk logistik dapat membantu meningkatkan penambahbaikan produktiviti syarikat. Kajian ini mendapati simulasi berkomputer dapat memberikan individu atau kumpulan kerja untuk menilai alternatif penambahbaikan secara lebih efektif.