Penerapan dan Pentaksiran Kemahiran Insaniah di Jabatan Bahasa - Noor Azlin, Bidin; Safiah , Sidek (Penerbit Universiti, UTeM, 2008)
Jabatan Bahasa adalah satu jabatan baru di bawah Pusat Bahasa dan Pembangunan Insan (PBPI). Jabatan ini baru ditubuhkan pada 1 Disember 2006. Ia diberi tanggungjawab untuk mengendalikan kursus-kursus pendidikan umum universiti dan kursus perkhidmatan di peringkat Diploma dan Ijazah. Kursus-kursus pendidikan umum terdiri dari mata pelajaran Foundation English di peringkat Diploma dan Sarjana Muda. Manakala bagi kursus perkhidmatan pula, jabatan menawarkan mata pelajaran bahasa-bahasa asing seperti Bahasa Jerman, Jepun, Mandarin, Perancis dan Arab di peringkat Diploma dan Sarjana Muda.