Kemahiran Komunikasi - Noor Azlin, Bidin; Safiah , Sidek (Penerbit Universiti, UTeM, 2013)
Komunikasi manusia menjadi semakin canggih kerana dibantu oleh alat teknologi komunikasi yang baru seperti satelit, telefon selular, teknologi maklumat berteraskan komputer dan sebagainya. Organisasi masa kini yang menjadi sebahagian dariapada sistem masyarakat berteraskan maklumat menampakkan tanda begitu berminat untuk memperkembangkan keupayaan mereka menggunakan alat teknologi baru ini. Alat teknologi komunikasi yang baru ini merupakan sebahagian daripada sistem komunikasi manusia keseluruhannya dan bertindak sebagai pelengkap kepada proses komunikasi manusia itu sendiri. Secanggih mana pun sesuatu teknologi komunikasi itu, manusia tidak dapat menyingkirkan fitrahnya yang asal, iaitu berkomunikasi secara manusiawi dengan melibatkan hati, jiwa, perasaan, kasih sayang, persahabatan, benci dan sebagainya.