The Consequences Of Service Operations Practice And Service Responsiveness On Hotel Performance: Examining Hotels In Malaysia. - Razalli, Mohd Rizal (2008)
Hotel-hotel di Malaysia perlu meningkatkan prestasi organisasi mereka. Pertama, keperluan untuk meningkatkan prestasi hotel adalah disebabkan oleh faktor-faktor luaran dalam sektor hospitaliti yang mengalami persaingan yang amat sengit