Mechanical And Environmental Properties Of Denture Base Poly (Methyl Methacrylate) Filled By Barium Titanate [RK655.5. S551 2006 f rb]. - Elshereksi, Nidal Wanis (2006)
Tujuan kajian ini ialah untuk menyiasat penggunaan barium titanat (BaTiO3) sebagai radiopasifier dalam poli (metil metakrilat) (PMMA) bagi bahan asas gigi agar memperolehi polimer yang telusradio. Formulasi yang digunakan dalam penyelidikan ini terdiri dari PMMA, BaTiO3, benzol peroksida (BPO) sebagai pemula, metil metakrilat sebagai monomer dan etilena glikol dimetil akrilat (EGDMA) sebagai agen penyambung silang.