Analisis Genetik Molekul Pesakit Sindrom Fragile X Di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM)[RJ506.F73 R788 2006 f rb]. - Sidek, Mohamad Ros (2006)
Sindrom Fragile X merupakan salah satu penyakit pewarisan yang paling kerap menyebabkan keadaan kerencatan akal. Penyakit ini berlaku disebabkan oleh peningkatan jujukan trinukleotida ulangan (CGG) yang terletak dalam kawasan 5’ UTR gen FMR1 dan mengakibatkan perencatan fungsi gen ini.