Studies On Diabetic And Prediabetic Vascular Disease And The Effect Of Selected Therapeutic Modalities On Associated Vasculopathy [RA645.D5 S274 2007 f rb]. - Rahman, Sayeeda (2006)
Diabetes jenis 2 (T2DM) sekarang merangkumi 90% dari semua jenis diabetes dan 80% kematian di dalam kumpulan ini adalah berkaitan dengan penyakit kardiovaskular. Risiko kematian akibat penyakit kardiovaskular di kalangan pengidap Gangguan Tolerans Glukosa (IGT) adalah lebih tinggi berbanding mereka yang paras glukosa normal. Perubahan patologi pada salurdarah bermula bebarapa tahun sebelum diabetes jenis 2 dikesan.