Radikalisme Melayu Dari Perak 1945-1970 : Kebangkitan Rakyat, Pemikiran, Sumbangan Dan Pengorbanan [DS598.P4 I79 2007 f rb]. - Saat, Ishak (2007)
Penulisan tesis ini bertujuan untuk melihat sejauh manakah kebangkitan rakyat,pemikiran, sumbangan dan pengorbanan golongan Radikal Melayu Dari Perak dalam arus perdana penentangan terhadap penjajah British di Tanah Melayu.