Noise Modeling In Universiti Sains Malaysia And Offshore Oil And Gas Platform [TD892. H239 2007 f rb]. - Hang, See Pheng (2007)
Dalam beberapa dekad lepas, pencemaran bunyi bising telah meningkat secara berterusan disebabkan oleh perkembangan perbandaran dan perindustrian yang pesat. Ia telah dikategorikan sebagai salah satu masalah utama alam sekitar dan juga dikaitkan dengan isu-isu bagi kesihatan fizikal dan mental.