Identification Of Biomarker And Development Of Screening Method For Kidney Stone Disease [R853.B54 L366 2007 f rb]. - Lau, Wai Hoe (2007)
Penyakit batu ginjal adalah ganguan urologi yang paling biasa berlaku dikalangan lelaki dan wanita tetapi dengan lebih tinggi kelaziman di kalangan lelaki. Peluang masa hayat bagi seseorang mempunyai satu batu ginjal adalah lebih kurang 10% dan risiko ulangan dalam tempoh masa 10 tahun adalah 74%. Dengan itu, terdapat satu keperluan yang besar bagi membangunkan suatu kaedah penyaringan untuk pengesanan penyakit batu ginjal