Kajian Pelancongan 'Ecotourism' Di Taman Negara Gunung Mulu - Tie, Suong Ping (1998)
Kajian ini adalah bertujuan untuk mengkaji potensi pembangunan pelancongan ecotourism di kawasan kajian Taman Negara Gunung Mulu. Selain itu, keberkesanan pengurusan adalah penting dalam membangunkan industri pelancongan ecotourism di kawasan kajian. Hal ini dituju terutamanya bagi kawasan yang mengamalkan konsep pelancongan ecotourism yang berasaskan alam sekitar sebagai sumber pelancongan yang utama.