Persepsi Komuniti Tempatan Terhadap Impak-Impak Fizikal Atas Kemasukan Pelancong : Kajian Kes Zon Pemuliharaan Bandar George Town - Rahman, Suraiyati (2002)
Penyelidikan mengkaji pandangan komuniti tempatan mengikut 6 zon pemuliharaan bandar George Town tentang impak-impak fizikal atas kemasukan pelancong ke bandar George Town. Impak-impak fizikal ini dianalisis mengikut 6 zon pemuliharaan bagi melihat sensiviti impak mengikut zon dan juga analisis persepsi komuniti dengan menggunakan Factor Analysis. Hasil daripada penyelidikan ini dapat membantu kerajaan dan agensi yang berkaitan untuk memulihara dan menguruskan bandar warisan George Town.