Perumahan Terupaya : Kaitan Antara Ruang Dan Aktiviti - Haji Ibrahim, Siti Halipah (1998)
Kajian ini adalah mengenai perumahan terupaya merangkumi perkaitan di antara keperluan ruang dan aktiviti di kawasan perumahan kos rendah. Lokasi kajian yang di pilih terletak di di bandaraya Kuching iaitu kawasan Perumahan Kos Rendah Petra Jaya Fasa II dan Perumahan Kos Rendah Siol Kanan (Taman Sukma). Kajian ini lebih tertumpu kepada tahap keupayaan sebenar penghuni di kawasan kajian setelah menduduki rumah berkenaan dalam tempoh masa tertentu. Tahap terupaya dikaitkan dengan keperluan ruang dan aktiviti dan kesannya terhadap pengubahsuaian rumah.