Peranan Perancang Bandar Dalam Sektor Swasta - Chan, Siew Chong (1998)
Dalam kajian ilmiah ini, fokus penyelidikan diberi ke atas betapa keberkesanan ketigatiga faktor (Pelindungan akta dan pertubuhan, sifat profesion dan tren pembangunan) prospek konsultan perancang swasta dalam proses pembangunan dalam konteks Malaysia. Pengaruh faktor-faktor ini sama ada akan menpertingkatkan ataupun menurunkan kerjaya perancang swasta juga akan dikaji.