Rancangan Tempatan : Pengalaman United Kingdom Dan Implikasi Penggunaan Di Malaysia - Hew, King Hsien (Universiti Sains Malaysia, 1986)
Projek penyelidikan ini bertujuan mendedahkan ciri-ciri dari penggunaan sesuatu alat perancangan guna tanah yang baru iaitu rancangan tempatan. Dengan menjaLankan ulasan terhadap ciri-ciri dan pengaLaman penggunaan di United Kingdom, dan menghubungkannya dengan keadaan di malaysia iaitu keperluan resmi mengenai penyediaan, bentuk, kandungan dan pengGunaan rencangan tempatan. Penyelidikan ini cuba menjeLaskan arah yang patut diikuti oleh rancangan tempatan di Malaysia supaya masalah dan kelemahan di United Kingdom tidak akan diulangi lagi.