Peribahasa Melayu Dan Peribahasa Cina Satu Perbandingan Sintaksis - Tang, Lai Chan (2006)
Tesis ini mengkaji dan membandingkan struktur sintaksis jenis-jenis peribahasa Melayu dan peribahasa Cina. Sebanyak 500 peribahasa Melayu dan 500 peribahasa Cina yang umum digunakan dipilih dan dikaji dengan menggunakan Teori Kuasaan dan Tambatan (ChomskY,1981), Model X-berpalang (Radford, 1997), Analisis Komponen Makna (Katz dan Fodor, 1963), makna kiasan dan penjenisan kiasan (Za'ba,1965), dan pengelasan perhubungan semantik (Nida, 1975). Kajian ini mendapati bahawa struktur sintaksis simpulan bahasa Melayu dan struktur sintaksis chengyu