Penggunaan Kata Sendi Nama Dan Kesan Penggugurannya Dalam Akhbar - Yasin, Zain Alabidin Mohd (1997)
Kata sendi nama termasuk dalam golongan kata tugas. Kata tugas tidak mempunyai makna leksikal dan ia bertungsi dalam frasa dan ayat untuk menunjukkan soalan, tekanan, penafian dan lain-lain lagi. Kata sendi nama membentuk frasa sendi nama untuk menunjukkan tempat, rnasa, pelaku, peralatan, penyebab, kesan dan lain-lain lagi. Berdasarkan kajian, kata sendi nama betindak sebagai pcnciang, prcdikat dan keterangan dalam ayat. Bilangannya bertambah menurut perubahan masa dan keperluan. Pertambahan ini turut didorong oleh proses pengimbuhan dan pemajmukan. Fungsinya pun turut bertambah seiring dengan pcrtambahan bilangan. Kajian ini bertujuan menilai semula dchnisi, jenis dan bentuk kata sendi nama.Selain itu, menilai kekerapan ia dipergunakan dalam ayat. Kajian ini juga menilai tindakan pengguna menggugurkan penggunaannya dalam ayat beserta kesannya pada struktur dan makna ayat.