Numerical Analysis Of A Microchannel By Using Finite Element Method - S.Shaik Dawood, Anvar Mydin (Universiti Sains Malaysia, 2000)
Komponen elektronik saban hari semakin kecil dalam saiz,jadi pengahasilan haba semakin meningakat dan kadar kegagalan semakin meningkat dimana satu system pembuang haba yang optimum diperlukan menggantikan pembuang haba lama seperti “Natural convection”.Pembuang haba Microchannel telah digunakan untuk membuang haba dimana struktur utamanya tidak lain dari unjuran fin –fin dibuang oleh system bencalir penyejuk seperti flourinert FC77 dan dilitupi oleh sistem penebat haba . Keefektifan Microchannel dapat dilihat dengan mengkaji penyebaran suhu sekelilingnya dengan menggunakan” Finite element method” dan disertakan program C++ untuk diaplikasikan.Progaram ini dapat memberi penyebaran suhu disepanjang Microchannel disaming rintangan terma keseluruhan yang wujud dalam “channel” tersebut. Program ini juga dapat memberikan nilai-nilai seperti rintangan terma dengan mengambil kira kejatuha tekanan ,kadar aliran penyejuk dan kuasa pum yang digunakan , Laminar ,turbulent ,developed and developing flows are considered in this program. Flux haba telah diambil samaada tersebar secar seragam ataupun secara tidak seragam.Penyebaran suhu dapat diberi oleh progaram ini dan pelbagai penyejuk dapat digunakan untuk mengira rintangan terma.