Pensejarahan Nasionalisme Peranchis Dan Nasionalisme Melayu: Satu Kajian Bandingan Berasaskan Teori Dan Sejarah - Arifin, Azmi (1999)
Kajian ini meneliti pensejarahan mengenai nasionalisme Peranchis dan nasionalisme Melayu berasaskan teori-teori dan perkembangan sebenar sejarah di Peranehis dan di Tanah Melayu. Tujuannya ialah untuk mengkaji dan membandingkan pendapat-pendapat ahli-ahli sejarah tentang makna dan perkembangan nasionalisme di dua kawasan yang berbeza daripada segi geografi, budaya, dan sejarah. Adalah diharapkan bahawa suatu gambaran yang lebih jelas tentang pensejarahan mengenai nasionalisme Peranchis dan nasionalisme Melayu dapat diketengahkan dan suatu rumusan yang lebih tepat tentang perkembangan sebenar sejarah nasionalisme di kedua-dua kawasan dapat dikemukakan.