Projek penempatan nelayan Kandis - Mohamed, Fauziah (Universiti sains malaysia, 1983)
Adalah dianggarkan 73% daripada keluarga-keluarga yang bergantwig kepada penangkapan Ikan di Malaysia berada di bawah garis kemiskinan. Dari jumlah ini 67.9% adalah terdiri dari nelayan Pantai Timur. Dal an usaha nengurangkan kemiskinan dikalangan nelayan, kerajaan telah memberi bantuan peralatan dan menyediakan peluang pekerjaan baru dalam skin kemajuan tanah