Aspek Semantik Dan Sosiolinguistik Peribahasa Melayu Baba Berbanding Dengan Peribahasa Melayu - Gan, Hiong Huat (Universiti Sains Malaysia, 1991)
Ini merupakan satu kajian sinkronik peribahasa Melayu Baba daripada aspek semantik dan sosiolinguistik. Perbincangan utama di dalam kajian ini merangkumi (a) maksud atau isi peribahasa Melayu Baba berbanding dengan peribahasa Melayu, (b) bentuk peribahasa Melayu Baba berbanding dengan peribahasa Melayu, (c) gaya bahasa peribahasa Melayu Baba berbanding dengan peribahasa Melayu dan (d) hubungan di antara peribahasa Melayu Baba dengan keseluruhan cara pemikiran masyarakat Baba berlandaskan Hipotesis Sapir Whorf.