Novel - Novel Abdullah Sidek Satu Analisa Tentang Tema (1931 - 1950) - Osman, Ahmad (Universiti Sains Malaysia, 1982)
Dalam keghairahan meneliti novel-novel kontemporari, tidak harus jua dilupakan kepada novel-novel yang pernah dimunculkan di tengah-tengah masyarakat Melayu beberapa dekat yang lalu. Basil kesusasteraan inipun pada zamannya merupakan ’genre' yang mempunyai peminat yang ramai juga.