Pendudukan Jepun Di Sabah 1942-1945 - Haji Abdul Latip, Abu Bakar
Pendudukan Jepun di Sabah. Begitulah tajuk Latihan Ilmiah saya sebagai memenuhi keperluan Ijazah Sarjana Muda Sastera, Universiti Sains Malaysia. Dalam penyelidikan ini, saya tidak menumpukan kepada satu aspek tertentu sahaja mengenai pendudukan Jepun. Penyelidikan ini meliputi semua aspek—aspek yang terlibat iaitu dari mula kedatangan Jepun ke Sabah sehinggalah kepada penyerahan diri mereka di akhir peperangan dunia kedua.