Sejarah Penubuhan Kampung-Kampung Baru Di Kuala Langat 1948 – 1960 - Osman, Hashim (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Kajian ini di lakukan untuk memahami dan mengetahui secara lebih mendalam mengapakah kampung-kampung baru di Kuala Langat perlu diadakan. Di samping itu apakah langkah. Kerajaan yang telah diadakan untuk membantu mangsa-mangsa ini seperti apa yang dijanjikan oleh mereka.