Kedah Dalam Zaman Pemerintahan Sultan Badlishah (1943 – 1958) - Ahmad, Aini Wan (Universiti Sains Malaysia, 1983)
Latihan ilmiah ini adalah bortujuan untuk mengutarakan satu tinjauan mengenai perkembangan dan keadaan negeri Kedah semasa zaman pemerintahan Sultan Badlishah iaitu Sultan Kedah yang kedua puluh tujuh. Zaman pemerintahan baginda mengambil masa selama lebih kurang lima belas tahun iaitu dari tahun 1943 sehingga tahun 1958.