Mat Indra Seorang Pejuang Melayu Atau Komunis? - Harun, Manja (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Tajuk Tokoh 'Mat Indra' ini merupakan suatu usaha yang sungguh penting kepada penulis terutamanya di dalam pensejarahan Malaysia. Mat Indra merupakan suatu tokoh yang perlu diketengahkan memandangkan berbagai keistimewaan yang ada padanya. Tanpa pengkajian dan penyelidikan yang lebih mendalam sudah tentu wataknya yang memang menjadi isu kontroversi di kalangan penduduk Malaysia khasnya di Sri Medan, Batu Pahat Johor akan terus dipersoalkan.